Kozarci za pivo

Kozarci za pivo veljajo za nepogrešljiv pripomoček za vse pivoljube. Oni namreč dobro vedo, zakaj je pivo iz kozarca še toliko bolj okusno in predvsem bogato. Kozarci za pivo so posebno v gostilnah, restavracijah, točilnicah, barih in še kje drugje vsak dan v uporabi. Najverjetneje veste, da vsaka tekočina (pa naj bo to brezalkoholna ali alkoholna) potrebuje prav posebno oblikovani kozarec. Tako lahko povzamemo, da vsaka vrsta omenjenih pripomočkov služi za določen namen. Tudi kozarci za pivo imajo prav poseben namen, in sicer tega, da iz njih pijemo okusno in osvežilno pivo. Kot smo že omenili, pa niso vsi kozarci za pivo ali katere koli druge pijače enaki! 

Kozarci za pivo

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še nekaj več informacij o tej tematiki. V primeru, da želite izvedeti o kozarcih za pivo še več aktualnih in zanimivih podatkov, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem tokratnega članka. Za vas smo na enem mestu poiskali in zbrali nekaj aktualnih informacij!

Vloga Kozarcev za Pivo

Že takoj na začetku tokratnega članka naj poudarimo, da imajo kozarci za pivo mnogo bolj pomembno vlogo, kot si sploh lahko predstavljate. Vanj ne natočite samo piva, ampak iz njega tudi izpijete to pijačo. In ravno stekleni kozarci imajo sposobnost bistveno vplivati na vaš osrednji vtis o tej pijači. Poleg tega pa vplivajo še na okus, videz barve, vonj ter praktično na celotno izkušnjo oziroma zaznavo določene vrste piva. Ja, prav ste prebrali! Vse naštete informacije so namreč tudi podkrepljene z znanostjo. Pred leti so namreč naredili raziskavo, ki je potrdila, da kozarci za pivo niso samo marketinška »izmišljotina«! Nekateri so celo navedli, da uporaba primernih kozarcev zagotovi, da s pomočjo pene, ki se ustvari, lahko slednja zadrži pomembne arome, ki seveda bistveno vplivajo tudi na okus. Arome bi lahko v napačno oblikovanem kozarcu precej hitro izpuhtele, česar si nihče ne bi zaželel. Poleg omenjenega pa je znano tudi to, da je prijetna aroma eden izmed najbolj ključih dejavnikov, ko pivoljub ocenjuje pivo. 

Psihološki faktor

Spet drugi strokovnjaki so mnenja, da ima bistveni pomen tako imenovani psihološki faktov. Gre namreč za to, da je bolj pomembno, da v različnih kozarcih, pivo različno dobro izgleda. To namreč najbolj vpliva na človeško zaznavanje omenjene pijače. Na tem mestu pa moramo omeniti še eno bistveno stvar, ki ima pri pravih pivskih mojstrih precej pomembno vlogo. Gostinci in ostali točilci piva morajo poskrbeti za to, da so kozarci za pivo pri postrežbi 100 % čisti! Umazan stekleni pripomoček namreč lahko popolnoma pokvari odličen okus, videz in vonj omenjene pijače, zato je ključno, da pivo pijete iz čistega kozarca. 

Najbolj pogosto uporabljeni kozarci

Sedaj pa sledi vprašanje za vas. Ali ste vedeli, da trenutno obstaja kar šest najbolj pogosto uporabljenih in izredno priljubljenih kozarcev za pivo? V kolikor vaš odgovor ni pritrdilen, potem morate nujno nadaljevati z branjem. Šest najbolj priljubljenih steklenih pripomočkov vam bomo namreč predstavili v nadaljevanju članka. 

Vrček

Kot prvega vam predstavljamo tako imenovani vrček. Najbolj pogosto se v njih nataka in iz njih pije lagerje. Imajo tudi eno zelo veliko prednost, in sicer to, da lahko z njimi z veliko samozavestjo močno nazdravijo vsi največji ljubitelji piva.

VRČEK za pivo 0,3/0,5 l

Pint

Kot drugega pa vam predstavljamo Pint-a. Ta je zelo primeren za vsa Ale piva. Pint je svoje ime dobil po količini piva, ki ga lahko natočite vanj.

Pint Kozarec

Kozarec za pšenično pivo

Naslednjega vam predstavljamo kozarec za pšenično pivo. Pri slednjem že samo ime pove, da je posebej zasnovan za pitje pšeničnega piva. Omeniti moramo, da je narejen iz tankega stekla, kozarec pa je sicer zelo visok in še omogoča ravno dovolj prostora za peno.

Kozarec za pšenično pivo

Pilsner kozarec

Četrti najbolj priljubljeni kozarec je tako imenovani »Pilsner kozarec« iz katerega največkrat pijejo pilsen in še nekatere druge različne stile ležakov. V Evropi je mogoče ta tip zelo pogosto srečati tudi v edinstveni »pecljati verziji«. Na videz so omenjeni kozarci v »pecljati verziji« resnično nekaj posebnega, saj delujejo še toliko bolj elegantno in edinstveno.

Pilsner kozarec

Kozarec za konjak

Potem pa je tukaj še – kozarec za konjak. To se sicer sliši zelo »neumesno«, vendar vam bomo takoj razložili, zakaj ima ta kozarec takšno ime.Ta tip kozarca je namreč bil prvotno namenjen za pitje konjaka. Vendar pa je zelo priljubljen tudi za pitje močnejšega piva, saj več kot odlično zadrži njihovo aromo. Prav tako pa omogoča, da se pivo ob držanju v roki nekoliko hitreje lahko segreje. To je zelo pomembno, saj se piva z večjo vsebnostjo alkohola pije pri nekoliko višji temperaturi.

Kozarec za konjak

Kelih

Nazadnje pa vam predstavljamo še šesti kozarec, ki se imenuje »Kelih«. Tudi ta vrsta steklenega pripomočka je predvsem namenjena pivu, ki vsebuje nekoliko višjo stopnjo alkohola in sladu. Primeren je tudi za trapiste. Obstajata dve večji skupini kelihov. Prva ima predvsem debelejše steklo, druga pa ima malce bolj tanjko steklo. 

Kelih Kozarc

Nakup kozarcev

Tako, pa smo prišli še do zaključka tokratnega članka. V kolikor smo vas na tem mestu navdušili za nakup kozarcev, vam svetujemo, da pokukate v spletno trgovino Rundasekunda in tam naročite »krigl za pivo«. Tako pri Pivovarni Union kot tudi pri Pivovarni Laško so ustvarili svoje unikatne, edinstvene in specialne »krigle za pivo.« Pa tudi pri Heinekenu imajo čudovite in elegantno oblikovane pripomočke za pitje omenjene pijače, ki si jih enostavno morate ogledati.

Nakup Kozarcev

Podstavki za kozarce

Poleg steklenih pripomočkov pa poskrbite tudi za nakup podstavkov za kozarce in seveda za nakup piva! Slednjega lahko kupite v pločevinasti ali pa stekleni embalaži (izberite tisto, ki vam je ljubša). Čim prej pokukajte na spletno stran in naročite steklene pripomočke za pitje te odlične, osvežilne pijače, ki je nepogrešljiva ob gledanju tekem ali pa na vaši rojstnodnevni zabavi. 

Podstavki za Pivo

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja