Suho vino

Suho vino je tematika, o kateri bomo pisali v tokratnem članku. V kolikor želite izvedeti kakšno zanimivo in novo informacijo o omenjeni pijači, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. Zagotovo boste izvedeli kaj novega. 

Suho vino

Vloga na svetovnem trgu prodaje

Suho vino ohranja precej veliko, celo vodilno vlogo na svetovnem trgu prodaje. Z vidika mednarodno poznane klasifikacije se naravna namizna vina imenujejo suha. Ali ste vedeli, da je v njih sladkor v celoti fermentiran oziroma suh? Ja, prav zares! Poleg tega lahko omenimo, da v končnem vinu sladkor ne presega 0,3 % ali 4 g/l. Najbolj pogosto takšne pijače vsebujejo od 8,5 pa do 15 vol. alkohola. Naj še omenimo, da na okus pijače vpliva tudi kislost. Znano pa je še to, da višja kot je vsebnost alkohola, večja je tudi subjektivna sladkoba in višja kot je kislost, nižja je sladkost. 

Različna vsebnost sladkorja

Kot zanimivost na tem mestu lahko omenimo, da ljudje skozi zgodovino niso kaj dosti posegali v proces fermentacije grozdnega soka. Ravno zaradi tega je bil v večini primerov rezultat suho vino, ki ima nizko vsebnost sladkorja. Sladki alkohol je nastal le iz zrelih jagod ali sort z visoko vsebnostjo glukoze. V današnjem času pa moderna tehnologija omogoča ustvarjanje pijač z različno vsebnostjo sladkorja. Kot smo že omenili, na še enkrat poudarimo, da naravno suho vino, ki ga pridelujejo brez dodatkov, ohranja vodilno vlogo na svetovnem prodajnem trgu.

vsebnost sladkorja v suhem vinu

 

Optimalna postrežba suhega vina

Dobro se je držati načela, da je suho vino najbolj priporočljivo postreči dobro ohlajeno na temperaturo od 16 do 18 stopinj Celzija. Točno ta temperatura je namreč kot nalašč namenjena temu, da se lahko cvetlica v celoti razkrije. Zagotovo boste kdaj opazili, da bodo suha vina postregli v »bordojskih kozarcih«. Slednji imajo široko posodo oziroma obliko in ozek obod. Velja tudi, da je potrebno vliti rdeče vino v kozarec do polovice, med tem ko je za belo značilno, da se ga vlije do 2/3 kozarca. 

Postrežba vina

Najboljše priloge za suho vino

Ali veste, h katerim jedem se najbolj odlično prileže omenjena pijača? Naj vam razkrijemo, da se omenjeno vino zares odlično poda k narezkom s siri. Bolj kot je suho vino, bolj mora biti zrel in sladek sir. Omenjeno vino se odlično prileže tudi h kuhanji svinji, slanini, prekajenim klobasam ali pa šunki. Pregrešno dobre  so tudi kombinacije »rdečega« in morskih sadežev, kot so ribe (losos, postrvi), ostrige in rakci. 

Sutor White 2016

V nadaljevanju vam bomo predstavili Sutor White 2016. Gre za vino, ki je zlato rumene barve, je polnega okusa in ima mineralni karakter. Njegova cvetlica je nekoliko bolj zadržana, a kompaktna. Prevladujejo arome zrelih rumenih sadežev in še orientalskih začimb. To bogato belo vino vsebuje 14,0 % alkohola in izhaja iz Vipavske doline. Sutorjevo vino White je zvrst dveh regionalnih sort, ki sta se precej dobro prilagodili na vipavsko podnebje. Malvazija daje vinu cvetlične arome, vonj po breskvah in še rahlo pikantnost. K svežini prispevajo citrusi. Poudariti moramo, da obe sorti prihajata iz starih vinogradov in sta v precej odlični harmoniji.  Fermentacija je bila popolnoma spontana, brez kakršnih koli dodatnih kvasovk. Potekala je v velikih lesenih posodah, vino pa je 1 leto zorelo v večjih lesenih sodih. Kot zanimivost naj omenimo še to, da je mlečno-kislinska fermentacija potekala brez dodanih bakterij. V kolikor želite poskusiti to odlično, specialno vino, vam svetujemo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis in ga naročite. Za eno steklenico (0,75l) boste odšteli v spletni vinoteki eVino samo 14,50 evrov. V primeru, da boste kupili 6 ali več steklenic, pa boste za vsako steklenico odšteli samo 13,78 evrov. Pri tem boste prihranili kar 5 %!

Sutor White 2016

Nakup

Zagotovite si vsaj eno steklenico te pijače še danes. Hitro opravite nakup in uživajte v okusu tega edinstvenega vina. Na zdravje!

Published
Categorized as Vino

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja