Avstrijska vina

Avstrijska vina predstavljajo potomstvo nemških vin. Kljub temu pa je mogoče opaziti kar nekaj razlik med avstrijskim in nemškim vinom. Lahko bi rekli, da se podnebje Avstrije zaradi geografskega položaja precej bistveno razlikuje od Nemškega. Ima namreč bolj kontinentalni značaj. Tisti, ki temu ne verjamejo, morajo prebrati rezultate nekaterih nemških študij, ki so pokazale, da bi bilo potrebno razviti nove sorte grozdja, da bi zdržale hladno jesen in zimo. V Avstriji pa na srečo s tem nimajo težav, ravno nasprotno… Vedno bolj se namreč ukvarjajo s proizvodnjo dobrega rdečega vina. To pa je vino, o katerem mnogi sanjajo, da bi ga pridelali v Nemčiji. 

Avstrijska vina

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o Avstrijskih vinih. V kolikor želite izvedeti več informacij o tej tematiki, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Zgodovina avstrijskega vina

Najprej naj poudarimo, da se vinogradništvo v Avstriji lahko ozre skoraj dve tisočletji nazaj. Čeprav je bil razvoj na začetku bolj počasen, se je avstrijski vinski industriji danes uspelo mednarodno dokazati in pokazati. Vinska industrija in pa njena Avstrijska vina uživajo prav poseben, zelo visok mednarodni ugled. Če se ozremo v zgodovino, lahko zapišemo, da prve sledi vinogradništva v omenjeni državi segajo okoli leta 800 pred našim štetjem. Gojenje različnih sort grozdja se povečuje že od rimskih časov. Ko je Charlemagne prišel na oblast in izbral najboljše sorte grozdja, so Avstrijska vina postala bolj priljubljena. Ljudje pa so jih čedalje bolj radi uživali. Do 12. stoletja je bilo vino izključno v rokah vladarjev in cerkva. Kasneje pa so ga upravljali tudi vinogradniki srednjega razreda. Proizvodnja in poraba vina sta predstavljala v srednjem veku vrhunec uživanja. Ob koncu 19. stoletja pa je »uš kuga« privedla do uničenja velikega dela vinorodnih območij. Po letu 1985 je bil v omenjeni državi sprejet zelo strog zakon o vinogradništvu. Ta je pozitivno vplival na pojav nekaterih sprememb. Posledično pa je kakovost omenjene pijače spet zrasla na visok nivo. Številni vinogradniki od takrat pa do danes posebno pozornost namenjajo naravni in predvsem kakovostni pridelavi. Čeprav so regije geografsko precej blizu, pa ta država ponuja izjemno veliko raznolikost različnih sort grozdja in posledično tudi različna Avstrijska vina. Letno pridelajo približno 200 milijonov hektolitrov vina, od tega pa ga izvozijo le manjši deli.

Rasna območja

Sedaj pa vam bomo predstavili še najbolj znana rasna območja. Naj poudarimo, da celotno vinorodno območje Avstrije obsega približno 45.500 hektarjev in je večinoma na vzhodu države. Približno 66 % površine predstavljajo rdeče sorte grozdja, 34 % površine pa obdelujejo z belimi sortami grozdja. Tako lahko rečemo, da lahko tako ljubitelji rdečega, kot tudi belega vina v omenjeni državi pridejo na svoj račun. Ali ste vedeli, da so v Avstriji kar tri velike vinske regije? Te pa so razdeljene na 16 vinorodnih regij. Kar 92 % odstotkov obdelovalnih površin se nahaja v zveznih deželah. »Steirerland« je znana vinorodna dežela Štajerska, ki predstavlja okoli 7 % celotne površine. Najbolj znana rastna območja vključujejo Wachau, Kamptal, Weinviertel, regijo Neusiedlersee, južno Gradiščansko in še zahodno Štajersko.

rasna območja Avtrijskega vina

Priljubljene sorte Avstrijskega vina

Zagotovo pa se sprašujete tudi to, katere so najbolj priljubljene sorte grozdja in najbolj znana Avstrijska vina. Naj vam razkrijemo, da so najbolj priljubljena rdeča vina Blauer Zweigelt, Blauburgunder, Blaufränkisch in čedalje bolj priljubljeni Cabernet Sauvignon. Welschriesling, rizling, grüner Veltliner in sauvignon blanc pa so najbolj priljubljena bela vina v omenjeni državi. Poleg vseh naštetih pa so popularni tudi rosé in mlada vina. Za bela vina je značilno, da so bolj suha in lahko ali pa sladka in bogata, med tem ko so rdeča bolj sladka, a obenem suha in dobro strukturirana. 

Blauer Zweigelt

Za več informacij ali nakup omenjene tekočine, pa kliknite na zgornji odebeljeni napis.

Published
Categorized as Vino

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja