Laško IPA

Laško IPA je eno najbolj priljubljenih piv vrste India Pale Ale v Sloveniji. Nežna grenkoba in izrazit sadni okus dajeta pivu Laško IPA edinstven značaj nad katerim je navdušenih mnogo ljubiteljev piva. Navdušenci nad omenjenim pivom so predvsem tisti, ki imajo radi manj grenka piva z nežno sladkim in sadnim priokusom. 

Laško IPA

Sestava piva Laško IPA

Pri izdelavi piva Laško IPA sta med drugimi uporabljeni dve čisto novi sorti hmelja, ki naredita pivo nekaj posebnega in predvsem edinstvenega. Ti sorti sta avtohtoni slovenski sorti hmelja, katerih ne vsebuje nobeno drugo pivo na svetu, prav zato pa je le-to tako edinstveno in posebno. Omenjeni posebni vrsti hmelja se imenujeta Styrian Wolf in Styrian Colibri. Prav posebni pa sta tudi zato ker pivu pričarata nepozabne arome grenivke, limone, bezga in limete. 

Pivo Laško IPA pa je med drugimi sestavljeno iz petih osnovnih sestavin: voda, ječmen, ječmenov slad, pivske kvasovke in hmelj. Na 0,5 l vsebuje 5,2 % alkohola in ni primerno za otroke do 18. leta starosti. V nadaljevanju vam predstavljamo hranilne vrednosti piva Laško IPA na 100 ml. Energijska vrednost znaša 187 kJ / 45 kcal, maščobe < 0,01g od tega nasičene maščobe < 0,01g, ogljikovi hidrati znašajo 3,5g od tega sladkorji < 0,01 g, vrednost beljakovin znaša 0,5g in nenazadnje sol < 0,03g. Proizvajalci piva predlagajo, da se to pivo servira ohlajeno na 8 – 10 stopinj Celzija, saj na tej temperaturi pridejo do izraza prav vsi okusi. 

Laško IPA pivo

To posebno pivo je ustvarjeno za širšo množico saj nima tako grenkega priokusa, do izraza pa pride slajši priokus in sadne arome z okusom bezga, limete, grenivke in limone. Prav njegova nežna sladkoba navdušuje ljubitelje piva po vsem svetu. Pivo je na pogled zlatorumene barve, pri serviranju v kozarec pa se na vrhu naredi puhasta pena, ki ostane kar nekaj časa. V okusu se kaže izrazit IPA karakter, ki ga spremljajo arome bezga, limone, limete in grenivke. Prav zaradi svojega edinstvenega okusa pa je Laško IPA tako zelo poseben. 

Kako se IPA razlikuje od lager piv

IPA piva se od lager piv izjemno razlikujejo. Ena glavnih razlik je to, da se pri izdelavi piva IPA uporabljajo druge kvasovke – Ale. Pivo pa posledično spada v sorto piva Pale Ale. Edinstveno je tudi zaradi tega, ker sta pri izdelavi piva, poleg drugih, uporabljeni dve popolnoma novi vrsti hmelja, ki nista del nobenega drugega piva na svetu. To sta dve avtohtoni slovenski sorti z imenoma Styrian Wolf in Styrian Colibri, ki pivu dajeta okus prav posebnega značaja. Ena posebnost piva Laško IPA pa je tudi ta, da imajo načeloma piva vrste Pale Ale izjemno grenak priokus, ki ga pivo Laško IPA nima. Podjetje si je prizadevalo ustvariti pivo za širšo množico in to je doseglo. Omenjeno pivo nima tako izrazitega grenkega priokusa, posledično pa do izraza pridejo sadne arome bezga, grenivke, limone in limete.

Prvi začetki omenjenega piva segajo 100 let nazaj. Leta 2019 se je Pivovarna Laško vrnila k svojim koreninam in zopet začela proizvajati Laško pivo stila India Pale Ale. Pred 100 leti se je pivo Laško IPA izvažalo iz malega mesteca Laško v Indijo in Egipt.

Morda vas zanima tudi:
Laško pivo
Nefiltrirano pivo
Kozarci za pivo
Posebni kozarci za pivo

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja