Cider

Cider je pijača, ki je izdelana iz jabolk na podlagi prav posebnega tehnološkega postopka. Poleg tega je cider tudi znano angleško ime za jabolčno vino oziroma jabolčnik. Mi bomo v tokratnem članku uporabili vse naštete izraze, njihov pomen pa bo isti.

Cider jabolčni tat bezeg

Na tem mestu vas še obveščamo, da je ta tekočina lahko brezalkoholna ali pa vsebuje majhno vrednost alkohola (od 4 % pa do 5 %). Če bi želeli o cidru izvedeti še več informacij vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem današnjega članka. V nadaljevanju vam bomo predstavili postopek pridelave te pijače in še nekaj zanimivih podatkov. Prepričani smo, da boste izvedeli veliko novega!

Cider jabolčni tat jabolko

Znane vrste Cidra

Na začetku tokratnega članka naj vam najprej predstavimo znane vrste tega jabolčnega vina in njegovo uporabo. Cider je lahko peneč, bel, brezalkoholni, nizko alkoholni, suhi ali pa sladki. Najbolj pogosto se uporablja v prehrani, in sicer kot dopolnilo k jedem ali pa iz njega naredijo (s pomočjo ocetnokislinske fermentacije) jabolčni kis. Slednjega gospodinje najbolj pogosto uporabljajo pri mešanju zelene ali katere koli druge solate.

Znane vrste Cidra

Na tem mestu moramo kot zanimivost dodati tudi to, da je v Združenem kraljestvu jabolčno vino definirano kot pijača, ki nastane iz fermentiranega jabolčnega soka. Podobni izrazi, kot so na primer cidre oziroma sidra, pa se uporabljajo v Španiji in tudi v Franciji. Verjetno veste, da cider v velikih količinah proizvajajo še v Nemčiji in na Švedskem. Kljub temu pri njih nimajo prav posebnega, specifičnega izraza za poimenovanje te alkoholne pijače. Zaradi tega pa uporabljajo izraz jabolčno vino. V ZDA in Kanadi se omenjeni izraz uporablja za nefermentiran jabolčni sok, ime hard cider pa pomeni, da je fermentiran. V nekaterih skandinavskih državah proizvajajo po istem postopku tudi pijače iz katerega drugega sadja, kot na primer hrušk (hruškov cider) ali pa iz gozdnih sadežev (cider iz gozdnih sadežev).

Cider v Sloveniji

Pri nas, v Sloveniji, pa na različnih območjih oziroma v različnih regijah slovenskega podeželja poznajo kmetje številna imena za omenjeno pijačo. Med njimi so: jabolčnik, tukla, kukla ali pa mošt. Ste že slišali za katerega izmed njih ali pa ga morda poznate? Pri nas so znana še naslednja imena: tolkec oziroma tolkovec, ki je ime dobil po tem, ker jabolk pred stiskanjem niso mleli, ampak tolkli v lesenem koritu s štokom. Morda veste, da je beseda »cider« v Sloveniji registrirana blagovna znamka podjetja Pivovarne Laško? To podjetje pa se med drugim ukvarja s trženjem jabolčnega vina pod tem imenom.

Kako nastane Cider (pridelava)

V nadaljevanju vam bomo predstavili tudi postopek pridelave in sestavo jabolčnega vina. Naj omenimo, da je proizvodnja omenjene tekočine podobna proizvodnji pridelave vina iz grozdja. Razlika je le v posameznih stopnjah. Poleg tega je izredno pomemben tudi izbor surovin, saj lahko dober jabolčnik pridobijo le iz sort jabolk, ki imajo višjo stopnjo kisline. Ker sok po stiskanju močno porjavi, mu je potrebno takoj dodati žveplo v obliki žveplaste kisline. Poleg tega pred alkoholnim vrenjem v jabolčni sok dodajo še kvasovke različnih vrst, saj slednje začnejo proces fermentacije. Pri tem se pojavljajo tudi ocetnokislinske in mlečnokislinkse bakterije. V primeru nepravilne pridelave, se lahko alkoholno vrenje nadaljuje v ocetnokislinsko vrenje in iz jabolčnega vina nastane že zgoraj omenjeni jabolčni kis. 

Jabolčni TAT

Sedaj pa naj vam predstavimo še priljubljeni jabolčnik oziroma cider, ki se imenuje »jabolčni tat«. To je gazirana pijača, narejena na osnovi jabolčnega vina in z okusom bezga. Tekočina vsebuje 4,5 % alkohola in ponuja naravno aromo bezgovih cvetov, ki dajejo pijači prav posebno osvežilno noto ter tatinski karakter.

Jabolčni tat

Ta vas bo zagotovo okradel žeje tudi v najbolj vročih poletnih mesecih! Poleg tega se odlično prileže tudi ob gledanju različnih športnih tekem ali pa ob druženju z vašimi najboljšimi prijatelji. Ker niso želeli, da bi bilo temu jabolčnemu vinu dolgčas, so mu dodali še mehurčke in nekatere druge sestavine. Tako so ga zapisali prepoznavnemu tatinskemu karakterju. Jabolčni tat torej vsebuje naslednje sestavine: jabolčno vino (fermentirani jabolčni sok s sladkorjem) 46%, voda, sladkor, ogljikov dioksid, kislina: jabolčna kislina, barvilo: karamel, naravne arome in še antioksidant: kalijev metabisulfit.

Jabolčni TAT

Naj vas spomnimo, da to vino najlepše steče, ko je dobro ohlajeno in s tem izredno osvežilno ter pitno. Če smo vas morda z zgornjim opisom navdušili nad to pijačo, vam svetujemo, da jo naročite preko spletne trgovine Rundasekunda. V enem paketu boste prejeli 24 enot (po 0,33 litra na posamezno enoto), zanj pa boste odšteli 20,99 evrov. Paket vam bodo dostavili na vaš naslov v roku 2 – 3 dni.

Jabolčni TAT - Cider

V kolikor se boste odločili še za nakup drugih pijač ali pripomočkov in bo vaš nakup znašal več kot 100 evrov, vam bodo paket brezplačno dostavili na dom. V nasprotnem primeru pa boste za poštnino odšteli 2,99 evra.

Kako postreči cider?

Na tem mestu vam priporočamo, da se odločite tudi za nakup kvalitetnih steklenih kozarcev, v katerem bo ta pijača zadihala in tako sprostila vse svoje arome. Hkrati pa je pozitivno še to, da jo boste lahko pred zaužitjem tudi povohali in si spočili oči na njeni zlato-rumeni barvi. Pa naj vam na tem mestu razkrijemo še predlog za serviranje. Čeprav se Jabolčni tat vztrajno izmika različnim pravilom (zaradi svojega tatinskega karakterja), ga je najlažje ujeti postreženega močno ohlajenega ali pa s tretjino ledu.

Kako postreči cider

Nič več ne čakajte in hitro kliknite na zgornji odebeljeni napis. Že v naslednjem trenutku se boste znašli v spletni trgovini Rundasekunda, kjer lahko izbirate med široko ponudbo (preostalih) alkoholnih ali brezalkoholnih pijač. Opravite tudi nakup sokov, ki so tako zelo priljubljeni med najmlajšimi. Verjamemo, da boste z nakupom zadovoljni, zato ne odlašajte!

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja