Peneče vino

Peneče vino običajno vsebuje veliko količino ogljikovega dioksida, zaradi česar je gazirano. Čeprav se ta izraz po navadi nanaša na šampanjec, države Evropske unije ta izraz zakonsko pridržujejo za izdelke, ki so proizvedene izključno v francoski regiji Champagne. V nadaljevanju članka vam bomo na kratko predstavili še nekaj informacij o tematiki – peneče vino. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

A je to idealna pijača za praznovanja?

Zagotovo veste, da je peneče vino eno izmed najbolj priljubljenih pijač, ko gre za praznovanje novega leta, rojstnega dneva in drugih dogodkov. Z njim namreč po tradiciji nazdravimo točno ob pol noči. Glede na to, da je omenjena tekočina tako zelo unikatna in specifična, si zato zasluži dodatno pozornost skozi celo leto. 

Poudariti moramo, da je peneče vino povsod po svetu iz leta v leto bolj cenjeno zaradi svoje specifične značilnosti. Šampanjec namreč vsebuje mehurčke oziroma raztopljeni plin ogljikovega dioksida v vinu. V skorajda vseh šampanjcih je izvor ogljikovega dioksida naraven, saj se v vinu raztopi med postopkom druge alkoholne fermentacije. Ta pa poteče kar v plinotesnih posodah oziroma v steklenicah. 

peneče vino

Proizvodna metoda

Sedaj pa vam bomo predstavili proizvodno metodo tovrstnega vina. Najprej poteče tankovska metoda oziroma tako imenovani Charmat. Potem sledi drugo alkoholno vrenje, ki poteka v zaprtem oziroma plinotesnem tanku (cisterni). Ta onemogoča, da bi nastajajoči ogljikov dioksid ušel iz posode. Poznana je še klasična oziroma tradicionalna metoda. Pri tem drugo alkoholno vrenje (enako kot zorenje) poteka v steklenicah. Pri tej metodi je potrebno vložiti nekoliko več dela, zato pa so tudi stroški na enoto nekoliko višji. Tekočina je v stiku z odmrlimi kvasovkami več časa. To pa je še eden izmed glavnih razlogov, da se lahko razvijejo božanske arome, ki so podobne kruhu. Poleg tega so mehurčki bolj fini in številčnejši, saj so močnejši. 

proizvodna metoda

Če želite naročiti to vino, kliknite na zgornji odebeljeni napis in opravite nakup v vinoteki eVino.

Lahko pa preberete tudi:

Published
Categorized as Vino

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja