Polsladko vino

Polsladko vino vsebuje med 10 in18 grami sladkorja na liter. Torej koncentracija reducirajočih sladkorjev presega največjo dovoljeno koncentracijo, ki je določena pri suhem vinu. Če želite izvedeti še več informacij o tej tematiki – polsladko vino, vam svetujemo, da nadaljujete z branjem.  

Rdeča polsladka vina

Najprej naj vam predstavimo rdeča polsladka vina, ki so narejena iz rdečih, rožnatih ali črno-modrih sort. Ta vina sodijo v skupino namiznih tekočin in vsebujejo od 9 do 14 % alkohola. Sedaj vam bomo rdeča polsladka vina, ki so narejena iz omenjenih sort grozdja in vsebujejo od 18 % do 25 % sladkorja. Med najbolj znanimi so: Merlot, Cabernet Sauvignon, Saperavi in še nekateri drugi. Kot zanimivost na tem mestu moramo omeniti, da so največji proizvajalci teh vin v Gruziji in Španiji. Poleg tega se tudi v Franciji, Španiji in Italiji vse regije in pokrajine ukvarjajo s tovrstno proizvodnjo. Povzamemo lahko, da imajo ljubitelji alkoholnih pijač španskega, italijanskega in francoskega porekla precej bogato izbiro.  

rdeče polsladko vino

Slovenija spada med tradicionalne pridelovalke omenjene tekočine

Ali veste, da tudi Slovenija spada med tradicionalne pridelovalke omenjene tekočine? Med tradicionalne pridelovalke pa se uvrščajo še: Španija, Nemčija, Portugalska in Italija. Med novejšimi pridelovalkami so:  Avstralija, Nova Zelandija, Čile in JAR. Bistvena razlika med starimi in novimi pridelovalkami je v tem, da se prve trudijo ohraniti vino kot kmetijski pridelek in živilo, med tem ko je za mlade pridelovalke vino le izdelek, ki predstavlja zaslužek. V Sloveniji je približno 0,5 % svetovnih vinogradniških površin – 22.300 ha vinogradov, kar je lepo razvidno iz letalskih posnetkov. Na vinorodnem območju Slovenije pridelujejo trto v treh glavnih vinorodnih deželah. Te so: Podravje (Štajerska Slovenija in Prekmurje), Posavje (Bizeljsko-Sremič, Dolenjska in Bela Krajina) in Primorska (Istra, Kras, Vipavska dolina, Goriška Brda). Ob tem moramo omeniti še devet vinorodnih okolišev, kjer imajo kar 48 sort vinske trte. Glavne sorte pa so zastopane v Vinorodni deželi Primorski, Vinorodni deželi Posavje in Podravje. 

področje vina slovenija

Pravilno uživanje te tekočine

Ne glede na to, kakšnega porekla je polsladko vino, morate pri uživanju te tekočine slediti določenim navodilom oziroma pravilom za čim boljšo pivsko izkušnjo. Ta vina se običajno strežejo za kosilo ali večerjo. Zelo pomembno je, da polsladko vino pijete iz prav posebnih kozarcev, ki imajo tanko steblo in so v obliki tulipana. Piti ga morate počasi, z užitkom, torej delate manjše požirke. Pred zaužitjem vam svetujemo, da ga v kozarcu nekoliko premešate (kozarec držite za pecelj in slednjega z roko zavrtite, da se tekočina začne mešati) in tudi povohate. To vino se več kot odlično poda k perutninskemu in zajčjemu mesu, k različnim sirom, zelenjavnim prigrizkom in sadju (jagodam in hruškam). 

uživanje vina

Svetujemo vam, da tudi vi poskusite to odlično polsladko vino! Naročite ga lahko preko spletne vinoteke eVino. Kliknite na zgornji odebeljeni napis in že v naslednjem trenutku se boste znašli v vinoteki.

Preberite tudi:

Published
Categorized as Vino

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja