Francoska bela vina

Francoska bela vina so znana in priljubljena povsod po svetu. Med njimi najbolj izstopajo naslednja: Chardonnay, Chenin Blanc in Sauvignon Blanc. Vsako izmed njih je specifično in svojevrstno, zato se tekočine razlikujejo tudi po okusu. Poleg tega lahko omenimo, da sto vsa našteta Francoska bela vina izredno priljubljena tudi pri nas. Slovenci tovrstno vino precej radi okušamo ob različnih jedeh, še posebej ob: ribjih jedeh, morskih rižotah, perutnini, testeninah, zelenjavnih rižotah in še ob kateri drugi hrani. V nadaljevanju današnjega članka smo za vas pripravili še več informacij, ki so povezane s tematiko Francoska bela vina. Če želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Francoska bela vina

Naj še enkrat poudarimo, da je Francija kraj številnih najbolj priljubljenih belih vin na svetu. Vendar zaradi načina, ki ga Francozi uporabljajo za svoja vina, je pogosto težko prepoznati, katero je vino v steklenici.

Sauvignon Blanc

Najprej vam bomo predstavili okus in slogan francoskega Sauvignon Blanca. To vino je najpogosteje suho, pusto in ima lahko telo z okusi trave, zelene hruške, medene melone, grenivke, bele breskve in subtilnih notami skrilavcev podobnih mineralov. Poleg tega je njegov okus še nekoliko aromatičen. Gre za tekočino vrhunske kakovosti, ki vas ne bo razočarala! Kot zanimivost lahko omenimo, da obstaja ena regija v Bordeauxu, ki se imenuje Pessac-Leognan. Ta je znana tudi po tem, da proizvaja hrastov slog Sauvignon Blanc, ki ga je vredno raziskati. To vino je suho in srednjega okusa z okusi grenivke, bele breskve, žajblja, svežega kruha in nežne note masla. Na koncu Sauvignon Blanc lahko zmešate s Sémillonom, da dobite sladko belo vino.

Chardonnay

Sedaj pa naj vam predstavimo še okus in slog odličnega francoskega Chardonnaya. Gre za belo sorto vinske trte. Grozdje zori srednje pozno. Izvira pa iz Burgundije in velja za eno izmed najbolj razširjenih trt oziroma vin v svetovnem merilu. Kot zanimivost lahko omenimo, da so to vino kar nekaj časa zamenjevali z belim pinotom. V Sloveniji pa je bil prvi Chardonnay ustekleničen v Kleti Bistrica. Ta tekočina se uvršča v izredno kakovosten, tako rekoč vrhunski razred. Pri nas pa uspeva celo v vseh vinorodnih deželah, kar je za našo majhno vinorodno teželo velik uspeh.

Poleg tega se je v preteklosti domnevalo, da sta to vino ter črni ali beli pinot povezana. Ta domneva pa je najverjetneje nastala zaradi tega, ker obe sorti lahko najdemo v isti pokrajini v Franciji. Ampelografi (znanstvena veda, ki proučuje in opisuje vrste družine vinikovk ter sorte vinske trte) so celo pokazali, da so listi obeh sort zelo podobni tako po videzu, kot tudi po strukturi.

Francuska bela vina v vinoteki eVino

Če bi tudi vi radi okusili Francoska bela vina, vam svetujemo, da pokukate v spletno vinoteko eVino. Tam vas čaka pester izbor različnih belih vin. Med njimi je tudi Vermouth Royal Extra Dry, ki je obogaten s 27 zelišči in začimbami, zmešanimi z izbranimi belimi vini in Pineau des Charentes Blanc. Gre za vino v slamnati barvi. Na nosu je začinjen, cveten, zmešan z različnimi aromami sladkega korena in anise. Okus je svež, z notami rož in limone. Vsebuje 17 % alkohola.  Njegova cena pa je 19,90 evrov. 

eVino

Naslednje vino, ki sodi med Francoska bela vina, je Bourgogne Chardonnay. Ta ima čudovit vonj, ki združuje note belih cvetov in zrelega sadja. Kljub bogatemu okusu, vino v ustih deluje sveže in lahkotno. Odlično se prilega morskim jedem in perutnini. Vsebuje 13 % alkohola in je v celoti pridelan v znamenitih vinogradih Chassagne Montrachet, od koder izvira tudi njegov bogat okus in eleganca. To pa je sicer prava redkost, saj običajno lahko za pridelavo tega vina uporabijo vinarji grozdje iz celotne regije Burgundije. Vino je za pitje idealno 2-3 leta po stekleničenju. Zanj pa boste v omenjeni vinoteki odšteli 25,49 evrov.

Preberite tudi:

Published
Categorized as Vino

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja