Laški rizling

Laški rizling uvrščamo med bele žlahtne sorte. Gre za rumenkasto zlato vino, ki je bogato oplemeniteno z zelenkastimi odtenki. Navdušuje z osnovno noto suhega sadja, ki jo dopolnjuje prijetno svilnat vonj… Ja, vse to je edinstveni Laški rizling, ki vam ga bomo v nadaljevanju tokratnega članka predstavili še nekoliko bolj natančno. Če želite izvedeti še več informacij o njem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Druga imena za Laški rizling

Ste vedeli, da je Laški rizling znan tudi pod imeni Welschriesling, graševina, Riesling italien blanc ali Italjanski rizling? Po svetu so torej omenjena imena uporabljena za vino, ki ga mi največkrat poznamo pod imenom Laški rizling. Prvotno je to ime za vinsko trto, ki pa daje grozdje za istoimensko belo vino. Domovina te sorte je slovita francoska vinorodna pokrajina, ki sliši na ime Champagne. Z gojenjem se ukvarjajo tako na Hrvaškem, v Avstriji, Madžarskem kot tudi v Italiji.

Laški rizling

Pri nas se ta sorta goji skorajda povsod, v vinorodni deželi Podravje pa je to tudi najbolj razširjena bela sorta. Gre za dokaj zahtevno sorto, saj zahteva najodličnejše lege, rodovitna in srednje vlažna tla. Odporna pa je proti večini bolezni. Njena prednost je ta, da redno in veliko rodi. Sicer jo uvrščamo med zelo pozne sorte in v slabih letih ne more dobro dozoreti. Kljub temu pa daje tudi ob slabših letnikih vino dobre kakovosti. Odporna je tudi proti zimski pozebi in ne gnije. To je z vidika količine in kvalitete pridelka izredno pomembna informacija! 

Osnovne informacije o trti

Pa naj vam na kratko predstavimo še nekaj osnovnih podatkov o trti. Laški rizling je trta srednje močne rasti z dolgimi medčlenki. Cvet je dvospolen. Enoletni les je svetlo rumenorjav. List je srednje velik, petdelen in ima močne zareze. Obenem je tudi ostro in dolgo nazobčan. Po zgornji strani je gladek in svetlo zelene barve, na spodnji strani pa kosmat. Vršički so svetlo zeleni in nekoliko kosmati.

Grozd Laškega rizlinga

Grozd Laškega rizlinga je valjaste oblike, majhen do srednje velik in še zelo zbit. Pogosto ima poleg glavnega grozda tudi značilen prigrozd (manjši). Jagode so majhne in okrogle, po navadi zeleno do zeleno-rumene barve, pikčaste z rjavimi lisami (predvsem na tistih mestih, kjer so izpostavljene soncu).

Lastnosti te tekočine

Sedaj pa poglejmo še nekaj podatkov in informacij o tej tekočini. Vino ima dokaj visoko stopnjo kisline (7 do 7,6 g/l), kar mu daje odlične lastnosti za staranje. Poleg tega je vino tudi lepo svetlorumenkasto zeleno, pri starem vinu pa so izrazitejši rumeni toni. Cvetica je sveža in nežna z značilnim prijetnim vonjem in okusom, ki spominja nekoliko na lipov cvet. Laški rizling vsebuje nižjo stopnjo alkohola (9,5–10,5 vol.%), ob pravem času trgatve pa doseže primerno kislino, ki daje vinu primerno svežino, živahnost in harmoničnost. Vsekakor je primeren tudi za vina posebne kakovosti kot so: jagodni izbor, ledeno vino, pozna trgatev, izbor, suhi jagodni izbor in še nekatera druga. Kot zanimivost naj omenimo še to, da ga pogosto dodajajo v mešana vina z geografskim poreklom (cviček, belokranjec). Običajno ga dodajajo predvsem tam, kjer lege in zemlja niso najbolj primerne.

Lastnosti Laškega rizlinga

Najbolj primeren za serviranje je pri temperaturi od 10 do 12 stopinj Celzija. Glede na ostanek neprevretega sladkorja pa ga lahko mešamo z mineralno vodo ali pa ga postrežemo k bolj slavnostnim jedem. Nazadnje naj omenimo tudi to, da se odlično poda k ribjim jedem in belemu (piščančjemu) mesu. 

Če si vaše brbončice želijo okusiti to odlično vino, vam svetujemo, da opravite hiter in enostaven nakup kar od doma. To lahko storite tako, da kliknete na zgornji odebeljeni napis in v spletni vinoteki oddate naročilo za Laški rizling. Že v naslednjih dneh se boste lahko razvajali v njegovem edinstvenem okusu!

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja