Vrste piva

Vrste piva vplivajo na okus in videz te priljubljene pijače. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili glavne vrste piva, zato vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Prva oblika piva

Tako kot marsikatera izjemna stvar, predmet, hrana ali pijača naj bi tudi pivo nastalo po naključju. Že pred več kot tisoč leti pred našim štetjem naj bi Sumerci shranjevali svoje pridelke (ječmen, žitarice, pšenica idr.) v prav posebne shrambe, ki so bile v zemlji. Te shrambe niso bile vodoodporne, zato so mikroorganizmi iz zraka ter namočena žita poskrbeli, da se je začelo naravno vrenje. Kot rezultat vrenja pa je nastala prva oblika piva. 

Prva oblika piva

Različne vrste piva

Z razvojem receptov, z uporabo sodobnih pripomočkov in tehnoloških postopkov so nastale tudi različne vrste piva. Zelo veliko ljudi loči pir samo po barvi (temna ali svetla), vendar pravi pivski mojstri vedo, da se pivo deli v dve temeljni skupini, in sicer: tip Ale in tip Lager. Tista, ki so tipa Ale, vsebujejo kvasovke zgornjega vrenja. To pomeni, da poteka postopek vrenja pri nekoliko višji temperaturi (od 15 do 24°C) in dosti bolj hitro. Najbolj poznana piva te vrste so naslednja: Pale Ale, pšenično pivo, Stout, Porter in še India Pale Ale. 

Različne vrste piva

Vsa tista piva, ki pa nastanejo s kvasovkami spodnjega vrenja pri nekoliko nižji temperaturi (od 7 do 13 °C) se imenujejo Lager. V primerjavi z zgornjim tipom poteka to vrenje bistveno bolj počasi. Traja pa približno od pet do deset dni. Pivovarji so mnenja, da naj bi bila vsa Lager piva, ki jih po končanem vrenju shranijo v gladen prostor za nekaj časa, dosti bolj kvalitetna in okusna. V tem času, ko so v shrambi (temen in hladen prostor), namreč lahko zorijo oziroma odležijo. Ravno zato jih nekateri imenujejo ležaki. Med najbolj poznane vrste tega piva pa sodijo: Bock, Pilsner, Doppelbock in še Temni Lager. 

Published
Categorized as Pivo

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja