Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je prav posebna označba za vino, ki se uporablja pri ocenjevanju slovenskih vin. Slovenija ima, precej podobno kot druge države članice EU, posebnost oziroma specifičnost pri označevanju svojih vin. Označevanje kakovostnih razredov slovenskih vin pomeni dodatno zahtevo glede na evropsko zakonodajo (npr. vino, peneče vino, kakovostno vino, kakovostno peneče vino, vrhunsko vino, vrhunsko peneče vino).

Precej pomembna dodatna zahteva slovenske zakonodaje, ki jo evropska zakonodaja ne predvideva, je tudi, da mora biti vino pred dajanjem v promet ocenjeno. Pridelana slovenska vina, ki jih obvezno oceni ena izmed petih pooblaščenih organizacij, so naslednja: 

  • vina iz razreda kakovostnih vin z zaščitenim geografskim poreklom;
  • deželna vina s priznano geografsko oznako;
  • vina z oznako sorte vinske trte.

Še preden pa pooblaščena organizacija oceni vino, najprej opravi naslednje postopke: 

  • preveri podatke o geografskem poreklu
  • opravi kemijsko analizo izbranih sestavin
  • organoleptično oceni vino 
  • izda odločbo o ocenitvi vina (številka odločbe je nato navedena na etiketi)

Vedite, da se slovenska mirna in peneča vina delijo v različne kakovostne razrede, ki morajo biti označeni na etiketi, razen vin brez oznake sorte vinske trte ter vin brez zaščitene označbe porekla (ZOP) ali zaščitene geografske označbe (ZGO).

Vrhunsko vino, ki ga lahko kupite v Sloveniji

Vrhunsko vino slovenskih in tudi tujih proizvajalcev lahko kupite tudi pri nas. V največji slovenski spletni vinoteki eVino vas namreč čaka pester izbor omenjenih vin. Poudariti moramo, da v spletni vinoteki in eVino baru ponujajo pijače priznanih domačih in tudi tujih blagovnih znamk ter še izbrane kulinarične dobrote. Poleg tega so vam pri izboru in nakupu pripravljeni strokovno svetovati, vas usmerjati in vam pomagati. Njihova klet trenutno ponuja več kot 900 etiket od 150 različnih vinarjev. Med njimi je tudi vrhunsko vino različnih vinarjev. Največ vin iz ponudbe je slovenskih, veliko pa jih je tudi iz Španije, Portugalske, ZDA, Argentine, Nove Zelandije, Italije, Francije, Južne Afrike, Avstrije in sosednje Madžarske. Podjetje eVino je tudi uradni zastopnik za prodajo vin nekaterih najboljših slovenskih kleti. Med njimi so: Marjan Simčič, Movia, Sutor, Posestvo Burja, Dolfo, Pasji Rep, Gross, Oskar, Šumenjak, Ščurek in še številni drugi. Poleg tega se ukvarjajo še s prodajo nekaterih tujih vinarjev, in sicer: Gravner, Zidarich, Ornellaia, Sassicaia, Champagne Pol Roger, Champagne Salon, Chateau Pontet-Canet, Petrus in drugi. 

Vrhunsko vino Domaine de l’Aurage

Na tem mestu vam predstavljamo odlično vrhunsko vino Domaine de l’Aurage. Gre za tretje posestvo v lasti družine Mitjavile (v lasti imajo še Tertre Roteboeuf in Roc des Cambes). Letnik 2007 je bil prvi iz te posesti in vse od takrat iz te kleti prihajajo vrhunska vina.

Domaine de l'Aurage 2021 - eVino.eu

Omenjeno vrhunsko vino je bogato rdeče in vsebuje 13 % alkohola. V kolikor se boste odločili za nakup, boste za eno steklenico (0,75 l) odšteli 28,55 evrov. Na tem mestu naj še omenimo, da ponudba En Primeur 2021 velja do konca julija 2022 (31. 7. 2022), naročena vina pa lahko pričakujete poleti 2024. Vedite, da se omenjena tekočina odlično poda k jagnjetini, rdečemu mesu, mesu z žara in svežemu ali zrelemu siru. 

Vrhunsko vino – polsuh Cabernet Sauvignon

Nazadnje naj vam predstavimo še odlično vrhunsko vino – polsuh Cabernet Sauvignon, ki je dostopno po nizki ceni. Gre za vino, ki vsakogar očara s prijetnim sadnim vonjem in okusom. Prepoznati je mogoče arome črnega ribeza, rdeče češnje in pridih zemlje. Pookus je prijeten in rahlo spominja na vanilijo.

polsuh Cabernet Sauvignon

To je sveže rdeče vino, ki vsebuje 13,50 % alkohola. Vino je živahno rdeče barve, na nosu pa je prijetno aromatično s pridihom rdečega sadja in črnega ribeza. Če se boste odločili za nakup tovrstnega vina, boste za eno steklenico (0,75 l) v spletni vinoteki eVino odšteli 7,49 evrov. To je zares dostopna cena, kar pomeni, da si to vrhunsko vino lahko privošči vsakdo!

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja