Brezalkoholno pivo

Brezalkoholno pivo je dan danes precej bolj priljubljeno kot pa kadarkoli prej! Brezalkoholno pivo je namreč osvežilno in obenem zelo dobro. V kolikor ga še niste poskusili, je skrajni čas, da se z njim odžejate. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tej brezalkoholni pijači. V kolikor želite o tej tematiki izvedeti še več informacij, vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Brezalkoholno pivo

Koliko alkohola vsebuje?

Že na začetku tokratnega članka naj poudarimo, da se pivo z vsebnostjo alkohola med 0,0 % in 0,5 % imenuje  brezalkoholno pivo. Do 0,5% je vrednost, ki namreč nima merljivega vpliva niti na ljudi, ki so sicer občutljivi na alkohol. Tako na primer tudi sadni sokovi sčasoma ‘zavrejo’ in vsebujejo podobno nizko vsebnost alkohola. Ali ste vedeli, da tudi preveč zrele banane lahko vsebujejo alkohol? Prav zares, in sicer do 0,6 % alkohola. Že kar nekaj let pa obstajajo tudi 0.0 piva, kot so na primer: Malt 0.0, Radler 0.0, brezalkoholno pivo Union in še Heineken 0.0. 

Malt

Postopek izdelave

Na tem mestu pa vam bomo predstavili še postopek, kako se izdela brezalkoholno pivo. Načeloma je postopek kuhanja enak kot pri katerem koli drugem pivu. Vendar pa seveda obstajajo različne variante za zmanjšanje vsebnosti alkohola. Tako se lahko vsebnost alkohola med fermentacijo zmanjša ali pa se lahko alkohol pozneje umakne. Najprej vam bomo predstavili postopek, ko gre za zmanjšanje vsebnosti alkohola v procesu fermentacije. Gre za to, da med postopkom fermentacije piva kvas zagotavlja, da se lahko sladkorji, ki jih vsebuje slad, pretvorijo v alkohol. Ta postopek pa je seveda potrebno ustaviti, preden bi se proizvedlo več kot 0,5% alkohola. Pri tem obstaja več možnosti, in sicer: z ustavitvijo postopka fermentacije (preden vsebnost alkohola preseže nekoliko več kot 0,5 % je nujno potrebno ta postopek tako imenovane fermentacije ustaviti tako, da se vse počasi in postopoma segreva ter kvas izloči; piva pogosto vsebujejo preostali sladkor in so ravno zato precej sladka) ali z dušeno fermentacijo (pri tem postopku je temperatura fermentacije precej nizka – tik nad zamrzovanjem, kvas pretvori sladni sladkor v alkohol zelo počasi in tako imajo arome nekoliko več časa za razvoj, pod vsebnostjo 0,5 % alkohola pa se postopek ustavi).

Nove metode

Obstaja pa tudi dokaj nova metoda, kjer se uporablja poseben kvas. Sladu sladkorja ne morejo fermentirati in kot rezultat nastane brezalkoholni IPA z zelo bogatim, polnim okusom, ki vsebuje le 0,4 % alkohola! Obstaja pa tudi način, ko lahko alkohol odstranijo naknadno, in sicer po zvarjenju piva. Pri tem obstajajo različne metode, in sicer: vakuumska rektifikacija ali pa filtriranje. Pri slednje se alkohol spusti skozi membrano, ki skozi spusti samo vodo in alkohol. Preostalo, visoko koncentrirano tekočino pa zmešamo z vodo, dokler vsebnost alkohola ne znaša le 0,5 %. Gre za precej enostaven in hiter postopek. Poleg tega pa obstaja še vakuumska rektifikacija, kjer poteče destilacija v vakuumu. V njem se voda in alkohol ločita zaradi različnih vrelišč. Kot zanimivost naj še poudarimo, da so temperature vrenja nižje, tako da se arome lahko dosti lažje ohranjajo. Alkohol pa se odstranjuje dokler ne vsebuje manj kot 0,5 %. 

Okus

Precej velika umetnost varjenja brezalkoholnega piva je, da se ohranijo slad in aroma hmelja. Ravno zato tudi ni redkost, da se v praksi uporablja več metod, ki pa v celoti izkoriščajo možnosti izredno dobrega, osvežilnega okusa. 

Vpliv na telo

Najverjetneje pa ste se tudi že vprašali, ali je brezalkoholno bolj zdravo od običajnega. Naj poudarimo, da je brezalkoholno v marsičem bolj zdravo od običajnega, klasičnega piva. Brezalkoholno pivo namreč dosti manj obremenjuje jetra, poleg tega ima manj kalorij in je običajno izotoničen. Ravno zato ga pogosto cenijo prehransko osveščeni ljudje, vozniki, nosečnice in tudi športniki. 

Predlagamo vam, da se tudi sami osvežite z omenjenim pivo, zagotovo boste navdušeni!