Laško pivo

Laško pivo je izredno priljubljeno in zaželeno pivo vseh pivskih ljubiteljev! Le kako ne bi oboževali tega piva, če pa je tako okusno in predvsem osvežilno? V kolikor ga še niste poskusili je sedaj skrajni čas, da to storite in se z njim odžejate. 

Laško Pivo

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tem priljubljenem Laškem pivu. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. Zagotovo boste izvedeli kaj novega!

Kje nastaja?

Laško pivo varijo v eni izmed največjih pivovarn v Sloveniji, ki ima svoj sedež v kraju Laško. Že takoj na začetku vam lahko kot zanimivost razkrijemo, da je 13. aprila 2015 s prodajo 51, 11 % deleža prešla omenjena pivovarna v roke nizozemskega velikana Heineken International. Na globalnem trgu je prisotna v 33 državah, in sicer s proizvodi pod naslednjimi imeni: Laško, Export Pils, Ic Cider in še drugi. Prodaja piva je v letu 2009 obsegala 978.833 hl. Začetki poslovanja Pivovarne Laško segajo v leto 1825, ko je medičar in lectar Franz Geyer po navedbah pisnih virov začetnik pivovarstva v omenjenem kraju. Ali ste vedeli, da je omenjeno podjetje v 185 letih preraslo iz lokalne pivovarne v vodilno proizvajalko piva? Poleg tega pa je z ostalimi podjetji v skupini to podjetje vodilno pri proizvodnji mineralnih vod, naravnih vod in brezalkoholnih pijač na našem trgu.

Pivovarna Laško

 

Heineken International

Naj še omenimo, da sta se 8. julija 2016 Pivovarna Laško in Union združili v podjetje Laško Union d.o.o. Tako pa sta prešli v roke holdinga Heineken International. Sedež podjetja je v Ljubljani, in sicer na Pivovarniški cesti 2. 

Heineken

Lastnosti

Pa  naj vam na tem mestu predstavimo tudi nekaj ključnih lastnosti, ki jih ima Laško pivo. Najprej moramo omeniti kakovost, ki jo v omenjenem podjetju že vrsto let postavljajo na prvo mesto. Gre za to, da vrhunske sestavine in več desetletij izkušenj zagotavljajo le najboljše. Začne se pri vodi, ki mora biti kakovostna, saj je ključnega pomena za karakter in še kakovost. Ena od najbolj pomembnih sestavin je tudi slad, ki ga pridobivajo iz skrbno izbranih sort ječmena. Značilno grenčico in aromo pijači dodajo kombinacije različnih sort hmelja, za alkoholno vrenje pa poskrbi še nepogrešljivi pivski kvas. Njihovi izdelki so pripravljeni z ljubeznijo in točno takšne jih ljudje poznajo že vse od leta 1825.

Voda v Pivu

V vseh izdelkih, ki nastajajo v omenjeni pivovarni kot Laško pivo, uporabljajo vodo iz neokrnjenih okoliških hribov. Ta pa slovi po vrhunski kakovosti in daje pijači prav poseben, značilen karakter. Laška voda daje pivu poseben in izrazit okus. Že več stoletij! Poudariti je potrebno, da poseben pivovarski ječmen sortirajo, uporabijo pa namreč le tistega, ki ustreza najvišjim standardom. Takšen ječmen pa s pomočjo posebne tehnologije predelajo v slad.

Hmelj

Hmelj daje pijači aromo in osvežilno grenkobo. Služi tudi kot začimba, vsebuje pa mnoge zdravilne lastnosti, ki se prenesejo v pivo. Dodamo lahko še to, da v Pivovarni Laško uporabljajo hmelj domačih svetovno priznanih proizvajalcev te plemenite rastline. Slovenski hmeljarji vzgajajo zeleno zlato vrhunske kakovosti. Med njimi so Aurora, Celeia in Savinjski golding so pivske začimbe, ki plemenitijo vse vrste Laškega piva. Vsako v malce drugačnem razmerju. Tako poskrbijo za tisti posebni, laški presežek v okusu, aromi in karakterju. Ali ste vedeli, da je za potek alkoholnega vrenja nujen pivski kvas? Kvasovke namreč močno vplivajo tudi na kakovost ter končni senzorični profil te pijače. V omenjeni pivovarni uporabljajo kvasovke spodnjega vrenja, zato se le-ti uvrščajo v skupino lager piv. 

Kakvost Piva

Kot zanimivost lahko omenimo tudi to, da ima vsako pivo do potankosti predpisano celotno pot od varjenja, preko alkoholnega vrenja, zorenja pa do polnjenja. Laški postopek tako zagotavlja zdaj že pregovorno kakovost. Temu pravimo tudi rojstni list Laškega piva. Znana je tudi tradicionalna receptura, ki stremi k temu, da ni nič hitenja in pospeševanja, nič skrajševanja postopkov varjenja, alkoholnega vretja in zorenja. Tako omenjeno pivo zori najmanj 3 do 4 tedne.

Zlatorog

Ob koncu tokratnega članka naj vam predstavimo še slovito Laško pivo Zlatorog, ki je svetle, kristalne bistrosti in ima osvežilen okus. Tej pijači so nadeli ime – Tradicionalno vodilno pivo, saj jo varijo že od samega začetka delovanja. Laško pivo bogati gosta pena in svojska hmeljna grenkoba. Nastaja kot rezultat najboljših sestavin, ki smo jih omenili že večkrat, najnovejše tehnologije in tradicionalne recepture. Edinstveni karakter, ki je nespremenjen že več desetletij.  Točno takšen, kakršnega so pili že naši dedki in babice. Tako imenovanega »rekorderja« (po dolgoživosti in prodajnih rezultatih) si lahko v nekaterih izbranih lokalih po Sloveniji natočite v točeni obliki, v prav posebno oblikovanem vrčku – Laškem kriglu. Omenjena pijača vsebuje 4,9 % alkohola, zato jo ne pijte preden boste sedli za volan. 

Zlatorog

Skrivnost

Čisto nazadnje pa naj vam zaupamo še skrivnost, ki je povezana z embalažo tega piva. Leta 1968 so na področju embaliranja naredili v omenjenem podjetju kar precej velik korak, saj so lesene zaboje za steklenice zamenjali za plastične. Poleg tega pa so leta 1987 prvi v nekdanji državi ponudili še pivo v pločevinski. Leta 2013 so predstavili priročen zabojček za 10 steklenic, ki pa že konkurira priljubljenim »six packom«. Za ohranjanje pivskih lastnosti ves čas pitja pa je seveda najbolj priljubljen kozarec ali krigl. Ta namreč služi kot izolator pred zunanjo temperaturo. 

Nakup

Ne čakajte več in še danes kupite ali naročite »six pack« omenjene pijače. Verjemite, da boste navdušeni tako nad okusom kot tudi nad svežino tega okusnega piva! Predlagamo vam, da si pir privoščite po dolgem ali napornem dnevu in pa ob gledanju tekem. Tako boste namreč priklicali še več »navijaškega navdušenja«! Pa na zdravje!

Laško 6pack